bg_image

WordPress Eklenti Geliştirme

Web üzerinde faaliyet gösteren web sitelerinin % 70 oranındaki bölümü WordPress ile oluşturulmuştur. Bu açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz olduğu için tercih edilmektedir. Ayrıca kurulumu çok kolaydır. Sadece video izleyerek dahi kurulumunu gerçekleştirmeniz mümkündür.

WordPress eklenti geliştirme konusunda da açık kaynak kodlu ve bedava olma özelliğini korumaktadır. Ancak bazı eklentilerin pro sürümleri, ücretli olabilmektedir. Onları kullanmak isteyen kullanıcılar aylık ya da yıllık belli bir ücret ödemeyi kabul ederler. WordPress ile sitenizi kurduktan sonra öğrenmemiz gereken ilk adımlardan biri WordPress eklenti geliştirme işlemlerinin nasıl yapılacağıdır.

WordPress alt yapısında kurulmuş olan bir siteye üyelik sistemleri, e- ticaret sekmesi, galeriler, iletişim formları, slayt gösterileri, bannerlar ekleyebilirsiniz. Bunları gerçekleştirmek için çok kolay kurulabilen binlerce bedava eklenti bulunur. Aradığını ve ihtiyacınız olan eklentiyi bulduktan sonra yapmanız gerekenleri adım adım anlatacağımız bu yazıyı okuduktan sonra kurulumu kendi başınıza da yapabilir hale geleceksiniz.

WordPress Eklenti Geliştirme Aşamaları

İlk olarak yapmanız gereken sitenizin eklenti yüklenecek hazırlığa sahip olup olmadığına bakmaktır. Worepress.com üzerinden kurduysanız sitenizi o zaman bazı kısıtlamalarla karşılaşabilirsiniz. O nedenle eklenti yükleyebilmek için worpress.org üzerinden kurulmuş bir siteye sahip olmalısınız.

WordPress Eklenti Yükleme

WordPress eklenti geliştirme işlemi yapmak istiyorsunuz ama nasıl yapılır bilmiyorsanız cevapları bu andan itibaren bulmaya başlayacaksınız. Yönetici olarak panele giriş yaptınız ve eklentiler menüsüne tıkladınız. Oradan yüklü eklentileri değil “yeni” seçmeniz gerekiyor. Yeni seçtikten sonra eklenti arama çubuğuna yüklemek istediğiniz eklentinin adını yazmalısınız. Örneğin “multilanguge “eklentisi kurmak istiyorsunuz. Arama çubuğuna bunu yazın çıkan eklentilerden kendinize uygun olanı seçin ve “kur” butonuna tıklayın. Sonrasında etkinleştir diyerek eklentinin sitenize entegre olmasını sağlayın.

Dosya İle Eklenti Yükleme

Bazı durumlarda sizin istediğiniz eklenti arama sonuçlarında olmayabilir. Böyle eklentileri bulmak için “eklenti yükle” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Buraya tıklayıp açılan yükleme alanında bulunan dosya seçiciden yararlanarak yükleyeceğimiz eklentinin dosyasını seçmeliyiz. “hemen yükle” butonuna tıklayarak zip formatında olması gereken dosyayı yüklüyoruz.

Hemen yükle butonuna tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekrandan etkinleştir butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Artık eklentiyi kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu işlem de bu kadar kolaydır.

FTP Yardımıyla WordPress Eklenti Geliştirme

Sahip olduğunuz hosting firması diğer şekillerde eklenti yüklemenize izin vermiyorsa WordPress eklenti geliştirme işlemine devam edebilmek için;  ya hosting firmasını değiştireceksiniz ya da FTP ile eklenti yükleme adımlarını takip edeceksiniz. Yazının bu kısmında FTP ile eklenti yükleme işlemi adımlarını anlatacağız.

İlk olarak indirdiğiniz eklenti dosyasını zipli olarak gelen eklenti dosyalarının içinden çıkarın. Bunu yaptığınız zaman eklentinin adının yazdığı klasör oluşur. Bu klasör sizin eklentimizi yüklerken kullanacağımız dosyaların olduğu klasördür.

Şimdi de hosting paketinizdeki FTP ağından yardım alacağız. FTP kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yaptığınız bu ağda sitemizin ana dizinine bağlanmamızı sağlayan FTP istemcisini (FileZilla) kullanarak işlemlere başlayın. Açılan dizinlerde “/public­_html/wp-content/plugins.” dizinine ulaşın. Bu dizinde yüklediğimiz tüm eklentilerin klasörlerini görebilirsiniz. Biraz önce zip dosyasından çıkardığınız eklenti klasörünü sürükleyip bu alana bırakmalısınız. Tüm dosyaların yüklenmesi birkaç saniye sürebilir. Bekleyin.

Evet, PTP ile WordPress eklenti geliştirme işlemi de bitti. Bu da aslında kolay ve anlaşılır bir şekilde gerçekleştirilebilecek adımlar içeriyor. Eklenti yüklendikten sonra yönetici panelindeki eklentiler menüsünden eklentiyi bulup etkinleştirin. Artık eklentinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hazır eklentileri sitenize kurmak oldukça kolaydır. Ancak WordPress eklenti geliştirme işi biraz daha teknik bilgi gerektirir. Burada da üç adımda yapılan işlemler var ama buradaki işlemler biraz daha kodlama dillerine hâkimiyet gerektirmektedir.

WordPress Eklenti Geliştirme, Kendi Eklentimizi Geliştiriyoruz

WordPress eklenti geliştirme yani eklenti yazmak, üç farklı aşamayı gerçekleştirmeyi gerektirir.  İlk olarak eklenti ve yazarın bilgilerinin olduğu bölüm oluşturulmalıdır. Sonrasında fonksiyonlar yazılmalıdır. En son olarak da yazılan fonksiyonların wordPress’e tanıtılması gerekmektedir.

WordPress Eklenti Geliştirme – Birinci Bölüm

Bunun için 8 satırlık bir kod yazılması gerekiyor. Siz de bu kodu kopyalayıp yapıştırın ve üzerindeki kişisel bilgiler yerine kendi bilgilerinizi yazın. Yalnız önemli olan ne görüyorsanız kopyalayın. * ve / dahi önemlidir unutmayın.

 

WordPress Eklenti Geliştirme – İkinci Bölüm

Bu bölümde gerekli olan fonksiyonları yazarız. Örnek vermek gerekirse:

<?php 
   function verisel_eklenti(){
      $isim="verisel";
      echo $isim;
   }
?>

WordPress Eklenti Geliştirme – Üçüncü Bölüm

WordPress eklenti geliştirme aşamalarında en önemli bölümdür. WordPress bu sayede eklentiyi tanıyacaktır.

<?php 
   add-action(‘wp_footer’, ‘verisel_eklenti’);
?>

Şeklindeki bir kod wp’in footer’ına fonksiyonu eklemektedir. Böylece her sayfada alt bilgi yani footer olacağından fonksiyonunuzu istediğimiz sayfada çağırabilirsiniz. Sorunsuz olarak çalışır. add_action() fonksiyonu, WordPress tarafından oluşturulmuş fonksiyonları tanımasına yardımcı olan bir fonksiyon kalıbıdır. İçine yerleştirdiğiniz wp-footer ise kancadır.

WordPress eklenti geliştirme adımlarını takip ederek eklentinizi yazdıktan sonra yazılanları birleştirerek derya_eklenti.php dosyasına kaydediyorsunuz. Sonrasında plugins klasörüne attığımız dosyalar sayesinde eklentimiz wp yönetim panelinde görünür hale geliyor. Aktifleştirip themes klasöründe kullandığınız temanın içine girin. Burada bulunan footer.php dosyasının en altına aşağıdaki kodu yazıyorsunuz.

<?php 
   $eklenti = Verisel_eklenti();
   echo $eklenti;
?>

WordPress eklenti geliştirme yazılım kısmının kod özetlerini verecek olursak aşağıdaki gibi bir sıralama şu şekilde olur.

<?php
/* 
*  Plugin Name: Verisel WordPress Eklentisi 
*  Plugin URI: https://verisel.com.tr
*  Description: WordPress için eklenti geliştirme
*  Version: 1.0
*  Author: Verisel Digital
*  AuthorURI: https://verisel.com.tr
*/

   function verisel_eklenti(){
      $isim="Verisel";
      echo $isim;
   }

   add-action(‘wp_footer’, ‘Verisel_eklenti’);

   $eklenti = Verisel_eklenti();
   echo $eklenti;

WordPress eklentileri, web sitenizi özelleştirmek veya belirli bir işlevselliği eklemek için kullanılan küçük yazılım programlarıdır. Eklenti geliştirme, web geliştirme becerilerinizi kullanarak WordPress’e işlevsellik eklemenizi sağlar.

Bir WordPress eklentisi geliştirmek için öncelikle PHP, HTML, CSS ve JavaScript dillerinde bilgi sahibi olmanız gerekir. Ayrıca, WordPress kod yapısını ve API’lerini anlamak önemlidir. WordPress eklentisi geliştirme konusunda deneyimli olmayanlar için öğrenmesi zor olabilir, ancak temel bilgileri edindikten sonra, özelleştirilmiş eklentiler oluşturmak oldukça kolaydır.

Eklenti geliştirme ile ilgili konuları aşağıdaki blog yazılarında detaylandırdık

WordPress Eklenti Geliştirmek İçin Hangi Becerilere İhtiyacınız Var?

WordPress Eklenti Geliştirme Süreci

WordPress Eklenti Yapısı ve API’leri

Eklenti Güvenliği İpuçları

Siz de bir eklenti geliştirmek istiyorsanız hemen bizimle yeni proje başlatabilirsiniz.

Brunos Digital, müşterilerine özelleştirilmiş ve profesyonel WordPress eklentileri oluşturma hizmeti sunar. Müşterilerinin ihtiyaçlarına göre eklentiler oluşturur ve müşterilerinin web sitelerinin işlevselliğini artırarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmalarını sağlar.

Brunos Digital, WordPress ekosistemi için müşterilerine birçok hizmet sunar. Bu hizmetler, özelleştirilmiş WordPress eklentileri oluşturma, mevcut eklentilerin güncellenmesi, eklenti sorunlarının giderilmesi, eklenti entegrasyonları, eklenti testleri ve eklentilerin bakımını kapsamaktadır.

Brunos Digital ile çalışmanın faydaları şunlardır:

Müşteri ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş WordPress eklentiler oluşturur.

Müşterilerin işletmelerine özgü işlevselliği artırır.

Müşterilerin web sitelerinin performansını ve güvenliğini artırır.

Müşterilere daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Uzun vadede, müşterilere tasarruf sağlar.

Müşterilerinin eklentilerini güncel tutarak web sitelerinin sürekli gelişmesini sağlar.

İletişim Numarası :(05385188923)